Inšpirujte sa podľa vitariánov a obohaťte svoju kuchyňu o klíčenie a odšťavovanie

0
28
Beautiful young woman and cute little girl pouring juice from blender in the glass. In the kitchen concept.

Nejedia a nepijú nič, čo prešlo tepelnou úpravou nad 45 °C. Napriek tomu (alebo možno práve preto) je ich jedálny lístok plný zaujímavých spôsobov prípravy jedla. Skúste to aj vy!

vitariánstve ste možno počuli v súvislosti s raw, živou alebo surovou stravou. Všetky názvy totiž označujú rovnaký prístup ku stravovaniu – jedlo, ktoré prešlo tepelnou úpravou cez 45 °C, je „mŕtve“ a bez živín.

Teoreticky si tak vitariáni môžu dať obľúbený „tatarák“, vo väčšine prípadov sa ale surovému mäsu a vajciam vyhýbajú. Sporné je aj nepasterizované mlieko a med.

Základom raw jedálnička je preto hlavne ovocie, zelenina, bylinky, orechy, semienka a obilniny. Vitariáni z týchto ingrediencií dokážu zostaviť kompletné menu, bez použitia sporáku, alebo rúry. Okrem ďalších prístrojov im v tom pomáha predovšetkým automatické klíčidlo a odšťavovač.

Beautiful young woman and cute little girl pouring juice from blender in the glass. In the kitchen concept.
Beautiful young woman and cute little girl pouring juice from blender in the glass. In the kitchen concept.

Klíčky k zdraviu za vás vypestuje automat

Klíčky obilnín a strukovín obsahujú veľa vitamínov, proteínov a preto ich vitariáni jedia takmer denne. Pridávajú ich do šalátov, vyrábajú z nich krekry, alebo si ich sypú na nátierky. Vďaka klíčeniu majú semená maximum živín a zároveň sú ľahko stráviteľné.

Na klíčenie potrebujete obyčajnú misku, do ktorej vložíte nelúpané semená. Zalejete ich vodou a po čase určenom na máčanie (líši sa podľa druhu semien),ich dôkladne premyte pod tečúcou vodou. Potom ich znovu vložíte do misky, necháte klíčiť a približne dvakrát denne opakujete preplachovanie.

Ako je vidieť, domáce klíčenie zaberie veľa času aj pozornosti. Vitariáni preto používajú automatické klíčidlá, ktoré všetko strážia za ne.

Odšťavovač nahradí mixér aj kuchynského robota

Druhým veľkým pomocníkom v kuchyni každého vitariána je odšťavovač. Tie kvalitné (my odporúčame odšťavovač od firmy Sana), totiž vedia nielen odšťavovať, ale poradia si aj s prípravou:

  • pyré a výživ,
  • orechových masiel,
  • domácich olejov,
  • sorbetov,
  • mandľového mlieka.

Základom sú samozrejme ovocné a zeleninové šťavy plné vitamínov a ľahko stráviteľnej vlákniny. Najvýkonnejšie odšťavovače sú šnekové, ktoré si poradia s koreňovou aj listovou zeleninou a pripravíte si v nich tiež skvelú ríbezľovú šťavu.

Multifunkčné odšťavovače sa navyše vďaka funkcii jednoduchého umývania čistia takmer samy a nič tak nebráni v ich každodennom používaní. Pustite preto aj vy do svojej kuchyne viac vitamínov v ich najchutnejšej a najzdravšej podobe!